Italija najveće tržište drvene peleti u Evropi

Pension Danmark gradi elektranu na biomasu u Kentu
септембар 3, 2016
Proizvodnja biogasa na deponijama Kalifornije
септембар 3, 2016
Prikaži sve

Italija najveće tržište drvene peleti u Evropi

Globalna Poljoprivredna Informativna Mreža, Odeljenje za poljoprivredu Sjedinjenih Američkih država (USDA), Spoljna Poljoprivredna Služba, objavila je izveštaj o italijanskom tržištu drvenog peleta, uz napomenu da zemlja potrošila 3.1 miliona tona peleta prošle godine, i da domaća potrošnja čini 96 odsto ukupne upotrebe. Očekuje se povećanje potrošnje drvenog peleta u Italiji porasti na 5 miliona tona do 2020. godine. U izveštaju se ukazuje da samo 15 odsto potražnje peleta u Italiji namiruje domaća proizvodnja. Preostalih 85 odsto potražnje je ispunjen iz uvoza.

U Italiji, pelet se prvenstveno koristi u malim stambenim i industrijskim kotlovaima za proizvodnju toplotne energije. Pakovana pelet predstavljaju gotovo celokupnu potrošnju, sa ne više od 20.000 tona isporučenih u na veliko. Pored toga, većina vrećaste peleti prodaje se putem maloprodajnih objekata i trgovaca fosilnih goriva, sa samo 6 odsto kupljenih putem interneta.

Austrija, Hrvatska, Nemačka, Solvenia, Francuska, i Bosna i Hercegovina su primarni uvoznici drvene peleti u Italiju. SAD rangirane su na 13. mestu prodaje peleta u Italiju prošle godine, sa 48,322 tona u vrednosti od 9.58 miliona dolara. Kanada je osmi najveći izvoznik u Italiju, isporuku 85,349 tona peleta u zemlje u vrednosti od 14.51 miliona dolara. Srbije na ovoj listi nema, pa možemo uvideti ogroman potencijal za izvoz na ovo veliko i nezadovoljeno tržište.

Pun izveštaj USDA pogledajte ovde.